Johdatus mediakasvatukseen - luennoilla puhuimme kollektiivisesta älystä. Tänä päivänä tieto on helposti jaettavissa internetissä. On hyvä, että keskustelu kollektiivisesta älystä laajennetaan koskemaan muutakin kuin wikipediaa.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Tietosanakirjoista saamme lukea suurista ajattelijoista, sankareista. Heillä on nimi ja he ovat tehneet jotain niin suurta, että ansaitsevat muiston. Mutta kun todella ajattelemme asiaa tarkasti, on päivänselvää, että sankareiden nimien taakse on piilotettu enemmän nimiä. Myös toisenlaisten sankareiden taakse on piilotettu nimiä. Näitä ovat esimerkiksi urheilijat, näyttelijät, laulajat, johtajat. Suuri yleisö näkee ne, jotka kertovat sanoman. Kiinnostus ei kohdistu siihen, miten kaikki on mahdollista.

 

Ryhmässä on voima. Ryhmässä on sellainen voima, että mahdotonta ja jopa tarpeetonta keskittyä siihen, kuka sanoi ja mitä sanoi. Joka tapauksessa sanottu sana on saanut alkunsa ryhmän työskentelyssä. Ryhmässä jokaisella tietenkin on oma tehtävänsä. Ja ilmeisen varmasti yhden tehtävä on ottaa sankarin viitta ja kerätä kaikki kunnia.

 

Mediakasvatuksessa tulee myös muistaa se tosiasia, että totuus ei ole ainoastaan sitä, mitä näemme. Totuuden muokkaaminenkin on enemmän kuin photoshop. Kaiken takana on aina joukko ihmisiä. Raatajia, jotka eivät välttämättä koskaan tule saamaan kunniaa, mutta joita ilman mitään kunniaa ei olisi olemassakaan.